fredag 25 januari 2013

ETT POP UP-KORT MED TIMPANS STANSMALLAR

Jag gillar kort med lite annorlunda twist. Det här kortet är ett försök till något sådant :-).

Jag började med att stansa fram formen för den bruna kortbasen med horisontal card A2 with circle label 3D utan pop-up-delen.  


Sedan stansade jag ut en likadan form i svart papper med pop up-delen, som jag sedan fortsatte att dekorera genom att stansa fram en kugghjulskant på den med Tim Holtz Steampunk on the edge-stansmall. Jag provade också att stoppa in liten movers and shapers-stansmall (mini gears) från Timpan i öppningen, för att förstärka kugghjulsintrycket :-).


Jag limmade fast det svarta papperet på det bruna, för att få dem att kunna bygga vidare på mitt kort :-). 


Jag stansade sedan ut en klocka (tick tock) i kraftig wellpapp med Timpans härliga klockstansmall. Jag drog med en distressdyna över de förhöjda partierna för att få fram mönstret och strukturen bättre.

Till klockans mitt, har jag använt en rund ängelstämpel jag hittat i mina gömmor. 


Jag har glittrat till vingarna och håret på motivet med stickles. 


För att få plats med klockan inuti kortbasen, valde jag att montera A2-kortet i ett 6*6-tumskort som jag skurit till av kraftpapper. 


När jag stängde igen kortet såg jag att det skulle finnas utrymme för en hälsning eller liknande under klockan. Man kan rent utav trixa lite för att få en fjädringsfunktion på den - så att den poppar fram i takt med att man öppnar kortet :-).
Så jag satte igång och räkna och finurla... (Jag måste medge att jag inte gjorde detta på en kvart... Jag lät processen ta den tid jag behövde för att känna mig nöjd)

Här kommer några förklarande bilder...
En sån här flärp placeras på pop up-delen och kortbasen - och det gör att något kan dyka upp under klockan... 
Skär sedan till en fyrkantig bit som får plats på den invikta triangeln... Klipp upp en bit så att det ser ut ungefär så här...


Sätt fast den på den invikta triangelbiten och forma sedan till papperet så att den viks in och ut utan problem. Det kan hända att du måste trimma till det hela lite - för att det inte skrapa när du öppnar och stänger pop up-mekanismen.Måtta till hur stor sak du kan ha där, utan att den sticker upp under klockan eller över kortbasen... Testa gärna svängningsfunktionen så att allt stämmer.Här ser du att det inte är mycket som avslöjar vad som snart skall  hända... :-).Tadaa!Jag hade svårt att bestämma mig för vad jag ville skulle "fjonga fram" bakom den stora klockan, så jag letade fram en liten klockstansmall som Timpan gjort. Jag stansade ut den i vitt, monterade fast ett rött och ett svart kugghjul och satte ett vitt bakstycke på alltihop. 
Jag trixade och mixade... Höll fast klockan med ett gem - för att slippa riva upp för mycket som var fastlimmat... 


Efter ett tag kände jag att jag inte ville blanda den vitröda klockan med ängelklockan, så jag stansade fram en helt ny klocka i rött. Jag hade också en stor klockstämpel från Timpan som passade perfekt i öppningen. För att få fram bästa passform, stansade jag fram cirkeldelen i vitt och stämplade sedan.  Men jag såg till att sätta den vita  cirkeln på rätt ställe först i klockan - innan jag stämplade, för tydligen måste den mösteranpassas...


 Jag klippte bort vågkanten på en scallopcirkel - för att få ett helt bakstycke bakom klockdelen... På så sätt skulle det bli lättare att få allt att stämma och hålla ihop...


Voilá!Jag letade lite bland mina textstämplar och kom till slut fram att det kunde vara kul att anspela på ordet tid...
It's never too late to find out who you want to be (words for thought) fick bli sidobudskapet bredvid den stora klockan. Jag letade fram en annan affirmation som hade med positiv förstärkning att göra, och då passade följande uttryck bra:
It's not who you are that holds you back, it's who you think you are not.


Här ser du hur allt ser ut - från olika håll och kanter... 


Och sen var det dags att titta på framsidan...
Vad skulle passa för att knyta ihop helheten?
Jag tänkte på möjligheter. Ett nytt år innebär ju nya möjligheter... Så varför inte göra ett kort som påminner om detta faktum...
Jag hittade stämpeln: The impossible is often the untried (från samma set som Words for thought) och tänkte att jag gör en relativt enkel framsida, men med en rolig detalj... nämligen den uppfläkta kort-tekniken :-). 


Jag skar till två mönster papper i samma storlek och limmade ihop dem på så sätt att det skulle kunna se ut som ett enda mönsterpapper med två olika sidor :-).
Jag skar upp det på diagonalen (inte hela vägen ut till hörnen) och rullade upp spetsarna. För att få dem på plats, valde jag att fästa dem röda brads.
Innan jag limmade fast mönsterpapperena, använda jag Timpans röda distress stain-flaska för att göra två splattar. 


Ett tag trodde jag att inte skulle kunna ro detta projekt i land, men skam den som ger sig :-). Det gick!

1 kommentar:

Tesa sa...

Visst är det underbart med dessa popup korten:) Mottagaren blir rejält överraskad över funktionen. Gjorde ett sånt här kort i julas med just den där fjädringen bakom motivet. Kortet finns här: http://tesapysslar.blogg.se/2012/december/rolling-pop-up-card.html#comment

Önskar er alla en trevlig helg!
Kram Tesa