Jag fortsätter med kollagestämpling och polaroidfoton...
Denna gång har jag testat några olika halloween-tema-stämplar och ett fotot med samma tema.
Jag lekte med en fotograferingsteknik som heter bokeh - för att få till de där cirkulära ljusprickarna i bakgrunden. Och för att ha något roligt längst fram, valde jag en dekorationsuggla och ett roligt spöke, som jag tydligen hade glömt att ställa tillbaka i halloweenlådan :).
Här är fotot i original, och nedanför kan du se hur det ser ut, när jag har ökat färgmättnad och skärpa - i instax-appen, innan utskrift...
Det är en viss skillnad, framförallt i skärpa. Det måste medges. Färgmättnaden får jag ta på mig skulden för.
Det är första gången jag har stämplat något halloweenrelaterat med kollagestämplingsteknik.
Och om sanningen ska fram, så gjorde jag det mest för att testa, om det gick att göra något vettigt, med "vilket tema som helst" :).
Jag fyllde ut en del av tomutrymmena med texturcirklar. Det band ihop det hela, på något sätt, tycker jag :).
I dag vill jag visa er ett bokmärke.
Här hemma på min gata i stan...på landet, så har någon vänlig själ ställt upp ett skåp längs med vägen. I detta skåpet finns det böcker. Dessa böcker får den som vill ta en bok eller lämna en bok.
Jag lämnade detta bokmärket där häromdagen. I dag när jag gick förbi så hade någon tagit mitt bokmärke. Tänk, någon sitter därhemma o läser en god bok och lägger mitt bokmärke i sin bok när den är klar. Man blir liksom glad.
Plus att bokmärket blev ju fint.
Ett papper i lagom bokmärkesstorlek.
Stämplade Gorjuss flickan direkt på pappret och färglade henne.
Sedan stämplade jag lite text i bakgrunden. Gnuggade på lite distressink. Knöt ett fint snöre i toppen. Sen var jag klar!
Det här fotot är taget 2017, när min kompis C och jag var i London. Här är vi i Greenwich, strax innan vi hittade en underbar Jamie Oliver-restaurang.
Det var skönt att få komma in och svalka sig, en varm dag i London.
Polaroidfotona är utav mini-format, det vill säga rätt så små :). Därav ett litet format på papperet (ca 17*25 cm - eller något liknande).
Jag har stämplat allt med svart versafine-bläck. Jag brukar välja Tsukinekos VersaFine-dyna, i o m att den har en riktigt bra detaljåtergivning, samtidigt som dynan räcker länge.
Jag har handstämplat allt, med hjälp av en akrylklossmed välvda kanter och rutmönster. Jag tycker om klossar med välvda kanter, för det hjälper en fumlig person som jag, att hålla klossen i händerna :).
Jag valde att hålla stämplingen svart, för att verkligen framhäva den röda telefonkiosken.
Stämplar kommer och går. Det är inte alla varor som har en livslång tid på varuhyllan. Jag har nyttjat en massa olika stämplar som jag har i mina gömmor.
Jag har gjort en lista på stämplar som jag gärna skulle jobba med i kommande layouter :). Du hittar listan längst ned :).
Det är kul att ha små detaljer i hörnen av papperet :). Här ser du t ex en bit washitejp, ett flygplan, stjärnor och en kamera.
Och i nederhörnet hittar du både stjärnor, en fjäril, en s k city skyline över London och en air mail-etikett.
I dag vill jag visa er en LO på mig o mina vänner från midsommarafton 2017. Nu när det är så kallt så måste man ha varma minnen. Och ett knasigt minne är bland det bästa som finns!
Jag började med ett vitt Cardstock. Jag målade en ram med Primas Acrylic paint Opal magic. Mycket lätt att stryka ut och täcker bra. Plus ett riktigt snyggt skimmer i färgen.
Jag la på lite olika spillbitar av möstrat papper ovan på en väv.
Jag stämplade en STOR fjäril och klippte ut den. Men den blev bara halv.
Många blommor fick vara med på min LO. Några halvpärlor och snören fick också pynta lite.
Jag målade även en liten bit papper som jag stansade ut ett blad i från.
Att tänka och leka med scenstämpling är inte så svårt som man tror, om man bara har några stämplar som det går att skapa scener med :).
Under 2017 var det många som blev förtjusta i den s k scenstämplings-tekniken. Även jag, när Yvette Jensen visade på fina exemplar och jag var inte sen att härma :).
Man kan göra detta på många sätt, bl a med distressdynor och diverse solida stämplar/silhouett-stämplar.
I och med att jag vågade mig på att leka med olika stämplar vid mitt julkortsmakeri, kände jag för att blanda ihop olika stämpelföretags motiv till en ny helhet :).
Och när jag ändå gör något, vill jag passa på att göra några extra, så att det finns att skicka utav, till vänner och bekanta :).
Jag har stämplat kyrko- och landskapsmotivet med en stämpel från ett stämpelset från Studio Light (Winter season #121) och rådjuren från Studio light (Winter memories #120).
Och granris-kanten har jag stämplat med flera olika granrisstämplar, bl a från Creative Expressions (Inky Christmas).
Jag har stansat ut en fin ovandel, med granris / tallris med en stansmall från... Memory Box (Pine needle border).
Den här fick jag veva fram och tillbaka flera gånger, utan att den stansade ut helt och hållet. Jag fick även lägga på en metallplatta som ett mellanlägg, för att öka trycket mellan valsarna. Men till slut gick det :).
Jag måste medge att jag gillar enkelheten i korten. Och att de är svartvita. Då behövs inga färgläggnings-kunskaper :). Och så går det fort att göra korten :).
Här är flera exempel på hur man kan kan göra enkla julkort, med varierat utseende... Jag har stämplat med olika snöflingestämplar (bl a BoBunny) i hörnen eller runt papperet, för att skapa lite intresse. Det går ju att använda andra slags solida stämplar (motiv med mycket svärta) också - för att göra liknande kort. Jag tycker om att använda VersaFine-dynan, för att den återger detaljer så bra. Här är t ex några kugghjuls-stökstämplar från Vilda stamps. Och här är ett annat set.
Jag har färgat in bakgrunden med penslar och blå nyanser av distress oxide-dynor. Du kan givetvis använda de vanliga distressdynorna också :).
Jag har strött över lite enamelpulver från Stampendous (följ länken och scrolla ganska långt ned) på papperets ovansida, och fönat det med embossingfön (heat it craft tool) underifrån, för att få pulvret att fästa på papperet.
Jag har även sotat kanterna med en bit kökssvamp och svart stämpelfärg, för att få den att bryta av mot den vita kortbasen, som jag har skurit till av vitt kartongpapper.
Jag började med att droppa på olika blåa nyanser av Dylusion spray på ett vitt cardstock. Sedan sprayade jag lite vatten på dropparna så att dom spred ut sig lite grann.
Jag tog sedan en stencil som jag gnuggade färg på så jag fick fina mönster.
Detta fick bli min bakgrund.
Sedan tog jag flera papper i från Maja Design som jag klippte i mindre bitar, skrapade kanterna på och färgade in kanterna med distress ink pad.
Runt fotot så drog jag med Distress stain (picket fence) för att få till som en vit ram runt fotot.
Hittade ett klippark med olika klistermärken på. Dessa fick pynta min LO.
Jag skar ut bokstäverna i min Silhouette maskin, på ett mönstrat spillpapper, och gjorde ett tappert försök att limma fast dom. Sen var det klart!
Hoppas ni finner inspiration.
Ha en underbar dag i kylan.
Men innan man kan göra det, måste man bygga upp en bas.
Jag drog igenom Finnabairs texturpasta (graphite eller annan...) genom en schablon från Dutch Doobadoo (triangles) och lät torka.
Jag målade sedan allt med svart gesso.
Jag passade på att måla några olika bröte-saker med svart gesso, för att ta vara på gesson som jag hade hällt ut, under tiden något annat torkade.
Därefter stansade jag ut bokstäver och siffror med Tim Holtz långa tjocka alfabetsstansmallar (exempelvis storybook, gothic, block talk, broadway, vintage market, wordplay), och målade dem med svart gesso, innan jag limmade fast dem.
För att skapa extra textur på bokstäverna, målade jag fast ostduk med svart gesso.
Jag har tagit vara på bröte jag samlat på mig genom åren. Det är allt från färgpatron-öppnare till burk-kapsyler, utstansade kugghjul och diverse krokar m m.
Jag drog också ett snöre runt om mittenpartiet, för att få mer textur. Därefter petade jag in diverse småsaker, utstansade kugghjul m m. (Länk till stansmallar från Sizzix)
Sizzix har tre tjocklekar på sina stansmallar, dock inte med samma motiv. Tjocka stansmallar möjliggör utstansning ur lite tjockare material, som t ex chipboard, kartong, och tjock mossgummi / dekorgummi.
Jag har byggt på med fler saker, och skapat en lager på lager-effekt. Jag har använt mig av en mix av både flytande lim (Aleenes) och limpistolslim, för att få sakerna att fästa.
Flytande lim anses vara ett bättre alternativ, över tid, medan limpistolslim fäster direkt. Om man vill leka med lite tyngre saker, kan det vara bra att använda Finnabairs 3D matte gel...
Och så var det premiär för Finnabairs micapulver. Jag hade inte använt detta förut, och måste medge att jag blev lite förvånad över hur finkornigt det var. Det är väldigt likt Perfect pearls från Ranger...
En del pulver föll ur burken, när jag öppnade det och det var ju bara till att ta vara på det och sedan spraya med vatten över, för att se vad som hände.
Och det blev ju riktigt fräckt :).
Jag gillar att jobba med färg på det här sättet, i o m att sprayat vatten är lättare att torka bort än färgat vatten, som ju också har en tendens att hamna på oönskade ställen.
När jag hade kommit så här långt, var det dags att späda ut lite vit gessooch skvätta ut det från penseln, för att få något som bryter av mot det mörka och murriga.
Och slutligen blev det dags att limma fast ett utstansat ord, som jag hade stansat ut tre gånger och limmat ihop med varandra, för att öka stadgan i ordet. Tack vare att limflaskan från Tombow (mono multi liquid glue) har en liten öppning, har jag nyttjat den.
Jag har stansat ut ordet ur ett 300-grams akvarellpapper, för att ge den utstansade biten extra stadga.
Här är Finnabairs handledningsvideo till hur du kan använda Opal magic-pulvren.