Det är kul att skapa sina egna mönsterpapper, som man sedan kan använda som bas för sitt scrappande... Att använda sig av kollagestämplingstekniken för att skapa egna mönsterpapper kan kännas lite ovant i början, speciellt när man inte vet vilka färger man vill använda och vilka stämplar som man vill framhäva.
En av de stora fördelarna med denna stämplingsteknik är just att du kan få användning för massor av dina olika stämplar...
Men en liten varning måste ändå utfärdas. Kollagestämplingstekniken kan vara beroendeframkallande... :-). Det hela kanske slutar med att du känner ett behov av att investera i ännu fler stämplar :-).
Mitt tips är att välja stämplar med basmönster (rutor, linjer, ränder, tegelstensvägg, filmstrip o s v), några ord och stjärnor. Börja sedan med ljus stämpelfärger. Om du har tänkt att spaya på ditt papper, kan det vara bra att använda sig av vattenfasta stämpeldynor, som t ex Archival ink-dynor. Det finns en fin palett att utgå från. Här är en bild på de senaste färgerna, som Wendy Vecchi tagit fram.
Du kan också använda dig av distressdynor, men då är det nog bäst att du sprayar i förväg, så att inte de stämplade motiven börjar blöda i kontakt med vatten, då de är vattenlösliga.
Till en början kan man ju börja med att stämpla något - delvis utanför kanten på papperet... Man kan experimentera med stämpling i bara en färg, eller lägga till färger allt eftersom...
Jag tycker att det skapar mer intresse för motivet om inte alla stämplar får plats helt och hållet. Här har jag stämplat filmstrip-stämplarna och schackrutorna lite utanför... Jag har även låtit andra kort få "smaka" på dem... Se bilden nedanför...
Här se du en del av både schack- och filmstrip-mönstren sticka fram...
Här har jag tagit det hela ett steg längre, med ett tydligt stämplande mitt på papperet. Jag har valt den ljusaste färgen (pale ochre), men som du ser, är den rätt så framträdande ändå. Om du vill ha en ljusare effekt - som i den andra bilden - kan du "stämpla av" den översta färgen på t ex ett sölpapper - innan man stämplar det på sitt "huvudkort"... Då skapas det mer intresse för ögat, då den får "leta" efter lagren av stämplade motiv.
Sen tycker jag inte att man skall låta sig avskräckas av färgintensiteten i korten... Dessa kan tjäna som bakgrunder... Var och en väljer färgpalett efter egen smak och eget tycke, givetvis... :).
Det är bra att tänka på att det som stämplas i t ex mörkbrunt och svart, kommer att vara mera framträdande än de motiv som stämplats i ljusare nyanser. Det svarta kommer "alltid" att hamna längst fram, även om du stämplt det först... :-). Du ser det tydligt på det övre kortet - med det svarta nätmönstret över den gula fjärilen...
Det är bäst att börja med ljusa färger och sakta men säkert jobba sig uppåt med mörkare färger. Du kan alltid stämpla över en ljus färg - men inte vice versa... Förutsatt att inte målar över allt med t ex gesso :-).
Man kan också tona ned intrycken - genom att spraya på bakgrunden.
PRODUKTER SOM JAG ANVÄNT:Archival ink-dynor
schack-mönster - Prima marketing -
checheredtegelvägg - Prima Marketing -
Brickshonungskaka - Prima Marketing -
honeycombnätmönster - Prima Marketing -
fenceklocka - KaiserCraft -
Sears & sonpoststämpel - Stampendous -
air travelthe good stuff-banner - KaiserCraft -
happy snapssmile, love, remember, yes, please, good stuff - Simple Stories -
journalllingsiffror, it's a beautiful... , remember..., Teresa Collins -
daily storiesright now - Heidi Swapp -
right nowbelieve - Heidi Swapp -
journey
glasögon, #LOL, fjäril - Heidi Swapp -
inspirefilmstrip - KaiserCraft -
Camera