torsdag 15 november 2012

EBOSSER - EN ELEKTRISK STANSMASKIN

Först och främst vill jag tacka för möjligheten att inspirera i Scrapbrukets namn igen. Det är ju tredje gången som jag är med, och det känns riktigt kul att jag alltid tas emot med öppna armar av Scrapbrukets härliga ägare :-).

Och inte nog med det... Jag är också superglad över att få äran att, i Scrapbrukets namn, prova eBosser, en elektrisk stans- och torrembossingmaskin från Craftwell - och jag måste få säga att den funkar riktigt, riktigt bra :-).

Längst ned i inlägget, har du både en svensk och en engelsk handledning till hur man använder den.


Maskinen är kompakt och står, tack vare sin vikt på 6,8 kg stadig på bordet. eBosser har en 8,5" (ca 20 cm) bred och ca 3,5 cm hög mynning som den A4-långa plattan (ca 12 tum) får plats i. Tack vare att mynningen är högre än på andra stansmaskiner, kan man mixa och matcha de fem olika plattor som följer med i paketet tillsammans med olika typer av stansmallar och torrembossingkuvert.A - skärplatta (se till att kniven alltid är mot den här)
B - tunn plastskiva
C - tjock plastskiva (används bl a med Sizzix Bigz-stansmallar)
D - ännu tjockare plastskiva (används i de flesta kombinationer)
E - den tunnaste plastskivan - används för att öka trycket och förbättra utstansningen av t ex intrikata tunna stansmallar
svart embossingmatta - används tillsammans med utstansade former med t ex Spellbinders
stort embossingkuvert (Regency) - används med papper för att få fram en präglad yta


Efter att du satt igång maskinen, med den enda knapp som finns, är den helt och hållet automatisk. Du behöver bara lägga plattorna i rätt ordning, stoppa dem i mynningen och låta eBosser känna av dem och ta hand om jobbet. När den har manglat färdigt, stannar maskinen och plattorna hänger kvar på andra sidan. Detta innebär att du i praktiken kan hämta en kopp kaffe medan eBosser gör sitt jobb :-). Jag tror, att den automatiska funktionen underlättar väldigt för de som har svårt för att veva igenom plattorna på andra maskiner.
Därtill har den en funktion som stoppar från att köra igenom felaktiga plattkombinationer. Den känner av plattorna en bit in i maskinen, stannar och kör sedan ut plattorna igen. Detta, tycker jag, verkar riktigt riktigt bra.

eBosser har ett inbyggt handtag, som gör det möjligt att ta med maskinen på pysselträffar o s v.

Med maskinen följer en lättförståelig manual, som med bilder visar vilka plattkombinationer de olika stansmallarna på marknaden behöver. Du kan också läsa manualen på Craftwells hemsida.

TUNNA STANSMALLAR
från t ex Quickutz, Cheery Lynn, Die-Versions, Memory Box, Spellbinders och t ex Xcut:

enkla tunna former
D + C + B + stansmall + papper + A

intrikata tunna former
D + E (shim) + C + B + stansmall + papper + A

torrembossa med t ex Spellbinders stansmallar
stansa först ut enligt instruktionerna ovan
lägg sedan den svarta tunna gummimattan över papperet och avsluta med A-plattan

HALVTJOCKA STANSMALLAR
från t ex Sizzlitz (Sizzix) eller, Cuttlebug:

sizzlitz/cuttlebug
D + C - stansmall + material (papper, tunt skumgummi) + A

TJOCKA STANSMALLAR
Fördelen med tjocka stansmallar är att du kan stansa ut i lite tjockare material, som t ex tunn skumgummi, filt, läder, kartong, grungeboard m m. Använd följande plattkombination:

Sizzix bigz-stansmallar
C + stansplatta + material + A

TORREMBOSSINGKUVERT
från t ex från t ex Craftwell, Sizzix, Cuttlebug, Xcut m fl:
D + C + plastkuvert och papper + A

ANDRA SLAGS EMBOSSINGPLATTOR
Du kan också använda andra slags embossingplattor från t ex Fiskars/Paper tray ink impressions:
D + C + fiskars/paper tray ink embossingplatta + papper + svart embossingmatta + A

...

A-plattan = skärplattan - är den som kommer att slitas ut med tiden. Det finns extraplattor att köpa. Tänk på att vända på plattan emellanåt, så att den inte korvar sig för mycket samt att ha skärytan mot denna platta och ingen annan.Nedan finns en svensk film som visar hur maskinen fungerar.


Och här har du en, lite längre, engelsk handledning... tyvärr blir filmkvaliteten jättedålig när jag redigerar den i windows live movie maker :-( - men jag hoppas att du ändå kan få ut något vettigt av den...

Inga kommentarer: